Sıkça Sorulan Sorular

1.Staj Evraklarımı ne zaman teslim etmeliyim?
-Staj evraklarını en az 10 iş günü öncesinde Staj ve Kariyer Merkezi’ne teslim etmeniz gerekmektedir.

2.Staj yaparken raporlu olduğum günleri nasıl tamamlarım?
-Sağlık sorunu nedeni ile stajını iptal etmek isteyen öğrenciler bu durumu rapor ile belgelendirmek zorundadır. Staj süresi içerisinde herhangi bir sağlık sorunu ile rapor alan öğrenciler, rapor aldığı günün bitiminden sonraki ilk iş günü içerisinde bu durumu Ön lisans öğrencileri bağlı oldukları Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğüne, Lisans öğrencileri bağlı oldukları fakülte sekreterliklerine dilekçe ile durumlarını bildirmek zorundadırlar. Staj süresi içinde alınan rapor gün sayısı staj sonuna eklenir, ancak bu süre toplam sürenin yarısını geçemez.

3.Stajımı ikiye bölebilir miyim?
-Stajınız bölünemez. Staja başladığınız tarihten itibaren ara vermeden 20 iş gününü tamamlamanız gerekmektedir.

4.Stajımı şehir dışında yapabilir miyim?
-Stajınızı şehir dışında yapabilirsiniz.

5.Yatay geçişle bu üniversiteye geldim. Bir önceki üniversitemde yaptığım staj kabul edilir mi?
-Staj muafiyeti için başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvuru yapabilmeniz için, bir önceki üniversitenizde yapmış olduğunuz stajınızın burada okuduğunuz bölüm içinde uygun olması gerekmektedir. Yatay geçiş ile gelmiş olduğunuz üniversitenizde staj yaptığınıza dair onaylı bir yazı almanız gerekmektedir. Bu yazıda staj tarihleriniz ve staj yaptığınız kurumun bilgilerinin de yer alması gerekmektedir. Staj başvuru evraklarının arasında yer alan öğrenci staj sicil formu ile birlikte Staj ve Kariyer Merkezi’ne teslim edilir.

Not: Geçiş yaptığınız üniversitedeki staj süresi denk olması gerekmektedir. Evraklarınızı teslim etmeden danışman hocanızdan muafiyet uygunluğunuzu teyit etmelisiniz.

6.Aktif olarak çalışıyorum stajdan muaf olabilir miyim?
-Stajdan muaf olabilmek için kendi bölümünüz ile ilgili bir kurumda ilgili pozisyonda en az 6 ay sigortalı çalışmış ve halen çalışmaya devam ediyor olmanız gerekmektedir. Danışman hocanızın onayı dahilinde aşağıda belirtilen evrakları birimimize teslim edebilirsiniz.

Muafiyet için gerekli evraklar;

• Son 6 aylık sigorta dökümünüz. (E devletten çıkartabilirsiniz.)
  • Düz bir A4 kağıdına bir dilekçe yazmanız gerekiyor. “İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Plato Meslek Yüksekokulu Müdürlüğüne ‘Şu tarihten itibaren bu departmanda şu görev tanımında aktif olarak çalışmaya devam etmekteyim. Stajdan muaf olmak istiyorum’ şeklinde” İsim-soy isim, telefon numaranız ve tarafınızdan imzalı olmalı.
  • Kurumdan aldığınız, Kurum Yetkilisinde kaşeli-imzalı çalışma belgesi.
  • Son olarak web sayfamızdaki staj evrakları arasında yer alan öğrenci staj sicil formunda ki öğrenci bilgilerini doldurup fotoğrafınızı eklemeniz yeterlidir. Bu formda da iş yeri kaşe imzası yer almalıdır.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz muafiyet evraklarınızı toparlayıp Hafta içi her gün Kazlıçeşme Yerleşkemize teslim edebilirsiniz.

7.Stajım sırasında sigortam üniversitem tarafından mı yapılır?
-20 iş günü zorunlu stajını gören öğrencinin kaza ve hastalık sigortası üniversite tarafından karşılanır.

8.Zorunlu stajımı hali hazırda çalıştığım kurumda yapabilir miyim?
-Zorunlu stajınızı çalıştığınız kurumda yapabilirsiniz.

9.Zorunlu stajım sırasında maaş alıyor muyum?
-Zorunlu stajınızı yapacağınız firmalar ile değişiklik göstermektedir.

10.Herhangi bir problemde staj yerimi değiştirebilir miyim?
-Staj tarihiniz başlamadan önce stajınızı iptal edebilir ya da staj yerinizi değiştirebilirsiniz. Eğer stajınız başlamış ve herhangi bir sebepten ötürü iptal etmek istiyorsanız; Ön Lisans öğrencileri bağlı oldukları Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğüne, Lisans öğrencileri bağlı oldukları fakülte sekreterliklerine konuyla ilgili sorunlarınızı belirten bir dilekçe yazmanız ve sonucunu beklemeniz gerekmektedir.

11.Stajımı hangi kurumda yapabilirim?
-Staj yapacağınız kurumun uygunluğunu Bölüm/Program Başkanınız ile görüşmeniz gerekmektedir.

12.Staja istediğim tarihte başlayabilir miyim?
-Staj ve Kariyer Merkezi tarafından belirlenen tarihler arasında staj yapabilirsiniz.

13.Zorunlu stajımı kaç gün yapacağım?
-Zorunlu stajınız 20 iş günü yapılmalıdır.

14.Dönem içinde staj yapabilir miyim?
-Dönem içerisinde staj yapmak isterseniz hafta içi en az 3 gün yüz yüze eğitiminizin olmaması gerekmektedir. 2.öğretim ve uzaktan eğitim olan öğrencilerimiz ders programına takılmadan staja gidebilmektedirler.

15.Doldurduğum staj evraklarımı kargo ile teslim edebilir miyim?
-Şehir dışında yaşıyorsanız tüm sorumluluğunu aldığınıza dair bir dilekçe ile evraklarınızı ya da defterinizi gönderebilirsiniz.

16.Staj defterimi hangi dilde doldurmam gerekiyor?
-Staj defter içerikleriniz bölüm ya da program öğretim görevlileriniz tarafından kontrol edilir. Defter içerikleriniz ve yazı dilinizi ilgili öğretim görevliniz ile netleştirmelisiniz. İlgili defterinizi Mavi tükenmez kalem ile oldurmanız gerekmektedir.

17.Staj yerimi kendim bulamadım, acaba üniversite benim için staj yeri buluyor mu?
-Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı Koordinasyonunda, tüm kamu ve özel sektörlerden gönüllü işverenleri buluşturan Ulusal Staj Programına katılarak staj ilanlarına erişebilirsiniz.

18.Boş staj formlarını nereden alabilirim?
-Staj formlarınızı, Hub web sayfasından staj hakkında sekmesinden ulaşabilirsiniz. Sayfaya ulaşmak için tıklayınız.